Şimdi ve burada tekniği, tüm meditasyon teknikleri içerisindeki en kolay ve en etkili yöntemlerden biridir. Bu tekniği; istediğiniz zamanda, istediğiniz yerde ve istediğiniz pozisyonda uygulayabilirsiniz.
Meditasyon tekniğini açıklamadan önce meditasyonun ne olduğuyla alakalı ufak bir hatırlatma yapalım. Meditasyon, gerçek kimliğimizle bağlantı kurabilmemiz için zihnimizi sistematik şekilde sakinleştirmektir. Zihnimizin bu tamamen sakin ve rahatlamış durumuna, seçimsiz farkındalık da diyebiliriz yani an’ın tamamen farkındayız fakat farkındalığımızı herhangi bir zihinsel ya da fiziksel bir obje ya da olguya odaklamıyoruz. Şimdi ve burada meditasyonuyla, kademeli şekilde bu seçimsiz farkındalığa erişebiliriz.
Şimdi ve burada meditasyonunun 3 adımı:
1-) Kendinize şimdi ve burada olduğunuzu hatırlatın: Bu adım, size bedeninizin şimdi ve burada olduğunu hatırlatacaktır.
2-) Meditasyonu yapıyor olduğunuz an’ın içerisinde gerçekleşen tüm eylemlerin farkına varın: Bu adım, evrenin farkına varmanızı/hatırlamanızı sağlayacaktır çünkü evren de şimdi ve buradadır.
3-) Şimdiden itibaren yapıyor olduğunuz her şeyi bu farkındalıkla gerçekleştirin: Bu adım, sizin ve yapıyor olduğunuz her şeyin şimdi ve burada olduğu farkındalığını verecektir.
Birinci adım: Kendinize şimdi ve burada olduğunuzu hatırlatın
Basitçe kendinize ‘şimdi ve burada’ olduğunuzu hatırlatın. ‘Hatırlatma’ kelimesini ve eylemini kullanmamızdaki sebep, genellikle çoğu insan şimdi ve burada olduğunu unutma eğilimindedir. Biz, şimdiki an’ın içinde bulunmaktayız. Hiç kimse, geçmiş ya da gelecekte yaşayamaz. Her ne yapıyorsak, hissediyorsak, düşünüyorsak ya da deneyimliyorsak, tüm bunları şimdiki an’ın içerisinde yapmaktayız. Geçmişi düşünebilirsiniz ya da gelecek planları yapabilirsiniz fakat tüm bu süreçler (geçmişi düşünmek ya da gelecek planları yapmak) her zaman şimdinin içinde gerçekleşmektedir çünkü bunların gerçekleşeceği başka bir zaman yoktur.
Bu dünyadaki varoluşunuz, birçok şeyin toplamından oluşmaktadır. Şu anki kişiliğiniz/benliğiniz; fiziksel durumunuzun, kültürel-sosyal ve eğitimsel geçmişinizin, düşüncelerinizin, hislerinizin, geçmiş yaşamlarınızın, gelecek planlarınızın, arzularınızın ve isteklerinizin vb. birbiriyle kaynaşmış toplamıdır. Fakat tüm bu çeşitli faktörlerin birleşimi olan siz, şimdi ve buradasınız yani şimdiki an’ın içerisindesiniz.
Geçmişten kaçabilirsiniz, geleceğin getireceği bazı sonuçlardan da kaçınabilirsiniz fakat şimdiki an’dan kaçamazsınız. Birçoğumuz geçmişte yaptığımız hatalara tutunmaktadır, anılarda yaşamaktadır ya da gelecek hayallerine kendisini kaptırmıştır ve şimdiki an’a çok az önem ve dikkat vermektedir fakat meditasyon yapabilmek ve yaşama sanatını icra edebilmemiz için şimdiki anda yaşama mecburiyetimiz vardır.
Meditasyon yapabilmemiz ve zihnimizi sakinleştirebilmemiz için hem şimdiki anda yaşamalıyız hem de şu anki hayatımızdaki her şeyi kabul etmeliyiz. Şu anki deneyimlerimiz ne kadar sıkıcı, stresli, acı verici, renkli ya da renksiz olursa olsun, elimizde olan şeyin bu olduğunu kabul etmeliyiz. Bu yüzden, hayatınızı olduğu gibi kabul edin ve kendinize şimdi ve burada olduğunuzu hatırlatın. Bu ilk adımın tüm amacı, tüm dikkatinizi şimdiki an’a getirmektir. Bu gerçekliği kabul edin: Şimdi ve buradasınız!
İkinci adım: Meditasyon yapıyor olduğunuz an’ın içerisinde gerçekleşen tüm eylemlerin farkına varın
Herhangi bir anda, içinizde ve çevrenizde çeşitli şeyler gerçekleşmektedir. Hatta sadece oturuyor ve hiçbir şey yapmıyor olsanız bile, birçok şey olmaya devam eder. Solumun süreciniz devam eder, kalbiniz kan pompalar, sindirim süreciniz devam eder, vücudunuzda çeşitli hormonlar salgılanır, saçınız ve tırnaklarınız uzar ve bunlar gibi binlerce aktivite bedeninizin içinde gerçekleşmeye devam eder.
Aynı şekilde şimdiki anda ve sizin çevrenizde de binlerce şey gerçekleşir. Her an hava ve basınç değişir, çeşitli sesler kulağınıza gelir, insanlar konuşur, yağmur yağar, kapı çalar, dünya döner vb..
Tüm yaşamı yakından incelersek, kendimizi yaşam havuzunun sayısız aktivitesi içerisinde bulacağızdır. Bu ortaklaşa gerçekleşen aktiviteler havuzu, evrenin her an değişen koreografisini oluşturmaktadır. Evren ve yaratılış, sürekli gerçekleşen bir nevi kozmik dans diyebileceğimiz bir olgudur.
Her birimiz evrenin bu dansının içerisindeki birer dalgayız. Genellikle çevremizde ve evrende gerçekleşen tüm bu olgulara nadiren dikkatimizi veririz fakat gerçek şudur ki tüm gerçekleşen bu olgular sürekli olarak devam etmektedir ve onların etkilerini bilinçli ya da bilinçsiz şekilde hayatımızda hissederiz.
Meditasyonun ikinci adımı, tüm bu gerçekleşen kozmik dansın farkında olmanızı gerektirir. Şimdiki an’a geldikten sonra çevrenizde gerçekleşen tüm aktivitenin farkına varın. Çevre farkındalığı kişiden kişiye göre değişebilir fakat bu farkındalığı ne kadar genişletirseniz o kadar kendinizi geniş hissedersiniz. Farkındalık ile konsantrasyon arasındaki ince farkı ayırt edin. Konsantre olmayacaksınız fakat farkında olacaksınız.
Dışınızda gerçekleşen şeyler sizden bağımsız şekilde gerçekleşmektedir. Sadece onların farkında olun. Rüzgar eser, aletler çalışır, televizyon açıktır, müzik çalar, trafiktesinizdir, köpek havlar, gök gürler, dünya döner vs..
İçinde bulunduğunuz herhangi bir anda, çevrenizde milyonlarca şey olur.. Sadece tüm bu aktivitelerin farkında olun. Onları düşünmeyin ve/veya düşünce sürecinin bir parçası haline getirmeyin. Sadece bu kozmik koreografinin farkında olun. Şimdiki an’a gelmek ve şimdiki anda gerçekleşen şeylerin farkına varmak, meditasyon yapan kişinin farkındalığını genişletecektir.
Meditasyonun ilk adımından sonra (şimdiki anda olduğunuzun farkına varmanız) ikinci adım, tüm evrenin de şimdiki anda olduğunun farkındalığıdır. Bu farkındalık, milyonlarca yıl uzaktaki bir galaksinin içerisinde gerçekleşen eylemlerin farkında olmanızı gerektirmiyor ama düşününce, kulağa hiçte kötü gelmiyor..
Üçüncü adım: Şimdiden itibaren yapıyor olduğunuz her şeyi bu farkındalıkla gerçekleştirin
Üçüncü adım, meditasyon tekniğinin uygulanma kısmıdır. İlk 2 adımda, şimdiki anın içinde kendimizin ve evrenin farkına vardık. Son adımda ise şimdiki anın içinde her ne yapıyorsak, o yapıyor olduğumuz şeyi ‘farkındalıkla’ yapıyoruz.
Yemek yerken, bir şeyler içerken, yürüyüş yaparken, kitap okurken veya internette sörf yaparken vs. yapıyor olduğunuz şeye ‘farkındalık’ getirin. Normalde binlerce kere yaptığınız şeylere, bu sefer sanki bir kamera sizi çekiyormuşçasına bireysel bir farkındalık getirin. Düşünce ve zihin süreçlerinin, yapıyor olduğunuz şeylerle sizin aranıza girmelerine izin vermeyin ve sizin bilinciniz dışında otomatikleşmiş bedensel hareketlerinize dikkat edin. Ne yaparsanız yapın bilinçli şekilde yapın. Yazarken ve söylerken çok kolay gelse de, uygulaması gerçekten zorlayıcı bir deneyimdir.
Yapıyor olduğunuz herhangi bir şeye getirdiğiniz farkındalığı; istediğiniz zamanda, istediğiniz yerde ve istediğiniz herhangi bir eylemde uygulayabilirsiniz. Bu meditasyonu ya da farkında yaşama alıştırmasını, aklınıza her geldiğinizde uygulamanız ve bunu bir yaşam yolu olarak belirlemenizin çok büyük faydaları olacaktır.
Çok çok basit görünmesine rağmen belirli bir süre pratik yaptıkça ne kadar zor olduğunu göreceksiniz.
Mesela 15 dakikalık bir duş alacaksınız ve duş alacağınız tüm zamanda farkında olacaksınız. Suyun bedeninize teması, vücut hareketleriniz ve duşta geçen tüm zamanınızda, otomatik olarak düşünce sürecine girmeyeceksiniz ve sadece duş alacaksınız. Normal aldığınız duşa sadece bir farkındalık getireceksiniz.
Bir arkadaşınızı, komşunuzu ya da herhangi birisini nasıl selamlıyorsunuz? Birisine ‘Merhaba’ dediğinizde, birisiyle bir konuşma başlattığınızda, karşı tarafın cevabını bilinçli şekilde bekliyor musunuz ya da otomatikleşmiş bir iletişim mekanizmanız mı var? Yapıyor olduğunuz çoğu davranış kalıbınız, otomatikleşmiş mi?
Hayatınızın mekanikleşmesine izin vermeyin. Yapıyor olduğunuz çoğu şeyi bilinçli şekilde yapmaya çalışın. Hoşunuza gitmeyen davranış kalıplarınızı, bilinçli şekilde değiştirin.
Bu meditasyon tekniğinin ana amacı, hayatımızın mekanikleşmiş alışkanlıklarını kırmaktır. Bu meditasyon tekniğini uyguladıkça, hayatımızda yapıyor olduğumuz çoğu şeyi, robot gibi yapıyor olduğumuzun farkına varacağız. Yemek, içmek, duş almak, kitap okumak, oyun oynamak, iletişim kurmak, araba kullanmak, dinlemek, çalışmak ve izlemek gibi günlük hayatımızda yapıyor olduğumuz çoğu eylemi, mekanik şekilde yapmaktayız. Böyle bir mekanik yaşam içerisinde, en basit günlük işlerimizi bile ‘farkında’ şekilde yapamıyorsak, kendi özümüzün farkındalığını nasıl bilebilir ve keşfedebiliriz ki?
Şimdi ve burada meditasyonunun amacı, hayatımızın her alanındaki toplam farkındalığımızı artırmaktır. Yapıyor olduğumuz çoğu eylemi, farkındalıkla gerçekleştirdiğimizde, yavaş yavaş kendi içimizdeki tanık benliğin ve gerçek özümüzün daha çok farkına varacağızdır.
Bu meditasyonda ilerledikçe, kendi kimliğinizdeki iki farklı şeyin farkına varacaksınız. Birincisi ‘yapan’ , diğeri ise ‘olan’.. Yapan kısmını ‘beden + zihin’ olarak, olan kısmını ise ‘ruh’ olarak görebiliriz. Beden ve zihin, her ne yapılması gerekiyorsa onu yaparken, içimizdeki başka bir şey (öz, ruh, tanık benlik) hiçbir şekilde dokunulmamış (sanki yapılan şeyi izleyen) olarak kalmaktadır. Olan dediğimiz kısım, gerçek öz’ümüzdür. Bu ‘olan kısmı’nın farkına vardığınızda, varoluşunuzdaki sonsuz parçanızın farkına varmış olacaksınız. Bu parça ‘ilahi bilinç’ olarak da adlandırılabilir.