Trataka : 3. Göz için Meditasyon Tekniği

by admin

Trataka meditasyon tekniğinin uygulandığı Hatha Yoga, Tantra ve diğer ekollerin açıklamasına girmeden, doğrudan 3. göz için meditasyon tekniğine geçeceğim.

Vücudumuzda 7 ana çakra (farklı bilinç alanları) bulunmaktadır ve her bir çakra, bedenin farklı bir alanında yer almaktadır ve o alanla ilişkili faaliyetleri yönetmektedir. Bu çakralar içerisinde ‘Ajna çakra’ olarak bilinen 6. çakramız, iki kaşımızın arasında yer almaktadır ve 3. göz olarak adlandırılmaktadır.

3. göz ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz şu linki tıklayabilirsiniz:

Şimdi Trataka meditasyon tekniğine geçebiliriz.

Belirli bir meditasyon bilgisine sahip olduğunuzu düşünerekten, adımları kısaca yazacağım. Meditasyonla ve meditasyon duruşları ile ilgili, sitede gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Lotus ya da size uygun meditasyon duruşunuzu alın.

Omurganız dik ve bedeniniz tamamen rahat olsun.

Gözlerinizi kapatın ve kendinizi rahat hissedene kadar belirli bir süre nefes alıp verin.

Gözleriniz kapalıyken, iki gözünüzü de (kapalı olmalarına rağmen) hiç oynamayacakları kadar sabitleyin.

Şimdi sadece iki kaşınızın ortasına odaklanın. Bu odaklanmayı, gözleriniz tamamen sabitken yapamıyorsanız, iki gözünüzü de kaşlarınızın ortasına bakacak şekilde sabitleyin. Daha basit şekilde şöyle açıklayabilirim. Gözlerinizi kapattıktan sonra 2-3 dk lığına sadece ayaklarınıza ya da ellerinize odaklandığınızı düşünün. Bu odaklanmada gözlerinizle bir şey yapmıyor olacaksınız. Benzer şekilde, gözlerinizi sabitledikten sonra farkındalığınızı gözlerden de çekerek (gözleri rahat bırakarak) konsantrasyonunuzu iki kaşınızın ortasına vereceksiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki, 3. gözün nerede olduğunu bilmek ve doğru şekilde konsantre olmaktır. 3. göz merkezine, doğru şekilde konsantre olduğunuzda, bunu hissedeceksiniz ve belirli bir manyetik çekim alanının farkına varacaksınız. Bu manyetik çekim alanını keşfettiğinizde, iki gözünüzün de otomatik olarak sabitlenmiş olduklarını da kendiniz deneyimleyeceksiniz. Bunu yapabilmek biraz pratik ve farkındalık gerektirmektedir.

Farkındalığınızı/dikkatinizi/konsantrasyonunuzu iki kaşın arasına yani 3. göze belirli bir süre odakladığınızda, 3. gözün ve alnın bulunduğu alanda tuhaf bazı hissiyatlar yaşayabilirsiniz. Aşırı bir sıcaklık, aşırı bir rahatsızlık hissederseniz sakince dikkatinizi 3. gözden geri çekin ve gözlerinizi açın. (İlk etapta birkaç dk yapın. Hemen şipşak bir şekilde ilk denemelerinizde bir mucize beklemeyin. Kendinizi rahat hissettiğiniz ve belirli bir sıkıntı deneyimlemediğiniz sürece, konsantre olacağınız süreyi kademeli şekilde artırabilirsiniz. Eğer beklenmedik değişik hissiyatlar sezmeye başlarsanız, meditasyonu hemen bırakın.)

Burada çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Belirli bir meditasyon ve enerji farkındalığından sonra bu tip teknikler uygulanmalıdır. Eğer meditasyon konusunda yeni iseniz hemen 3. göz ve/veya ileri meditasyon tekniklerine geçiş yapmayınız. İlk başlarda nefes teknikleriyle başlamanız beden/zihin/ruh dengeniz için daha sağlıklı olacaktır.

3. göz tekniğine geri dönecek olursak; gözleriniz ve içsel odaklanmanız belirli bir sabitliğe eriştiğinde, sizden bağımsız şekilde düşüncelerinizin akışına şahit olabilirsiniz. Konsantrasyonunuzu bozmayın ve düşüncelerin, dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Onları sadece gözlemleyin.

Gözlerimizi kapattığımızda, bir sürü şey görebilir ve gözlemleyebiliriz. Bu tip şeylere açık olun.

Ayrıca, 3. göze yeterli bir süre konsantre olduğunuzda, düşüncelerin tamamen duracağı bir an’a ve duruma gelebilirsiniz. Eğer düşüncelerinizin akışına şahit olursanız, onları sadece gözlemleyin ve onlara odaklanmayın. Eğer düşünceleriniz durur ve sadece 3. göze odaklı şekilde kalabilirseniz, kendi içinizdeki tanık benliğin de farkına varabilirsiniz.

İlk başlarda sadece 3. gözün bulunduğu alana belirli bir süre odaklanın. Başlarda 5 dk, sonra 10 ve 15 dk gibi.

3. göz meditasyonu, konsantrasyonu geliştirmek için çok güçlü bir yöntemdir. Ayrıca 3. göz meditasyonunun iki gözümüz için inanılmaz iyileştirici yan etkileri vardır. Kendi meditasyon deneyimlerimde şunu gördüm. 3. gözle alakalı meditasyonlar yapmadan önce sağ gözüm biraz bulanık görüyordu. 3. göz çalışmalarında belirli bir ustalığa geldiğimde, iki gözüm de tamamen sağlıklı şekilde görmeye başladı. Eğer çok yorgunsam ya da gözlerimle aşırı bir çalışma gerçekleştirmişsem, sağ gözüm tekrar bulanıklaşmaya başlıyor fakat eğer dikkatim, farkındalığım çok yüksekse ya da herhangi bir 3. göz meditasyonunun sonrasında isem, iki gözüm de cam gibi görmeye başlıyor.

3. gözle alakalı belirli çalışmalar yapmadan önce lütfen alın çakrası (3. göz) hakkındaki yazılarımı ya da başka kaynaklardan bulabileceğiniz yazıları okuyun. Yazdıklarımı okuduysanız belirli uyarılar yaptığımı görmüşsünüzdür ve lütfen bu uyarıları dikkate alarak 3. göz üzerinde çalışmalar yapınız.

Son olarak, 3. gözle ilgili daha detaylı şeyler okumak isterseniz şu meditasyon tekniğine bakabilirsiniz:

You may also like

Leave a Comment